lauantai 19. huhtikuuta 2014

Lankalauantaina


Täällä päin Suomea, kun tulimme mummolaan pääsiäiseksi, virvotaan eli täkäläisittäin trullitetaan vasta näin pääsiäislauantaina. Trullit kiertävät noidiksi pukeutuneina ja illalla syttyvät pääsiäiskokot.
Lankalauantai-nimitykselle löysin sellaisen yksinkertaisen alkuperän, että se tulisi ruotsin kielen sanoista lång Fredag.

Jeesus laitettiin ristiinnaulitsemisen jälkeen hautaan käärittynä käärinliinoihin.
Noista käärinliinoista, jotka todennäköisesti ovat sittemmin löytyneet, on paljon mielenkiintoisia tutkimustuloksia. Tähän lyhentelin teille luettavaksi yhden kirjoituksen.

"Muutamia viime vuosien tutkimusten hätkähdyttävimmistä löydöistä Torinon käärinliinalta:
Käärinliinan tekstiilikudos on taiturimaista ajanlaskumme alun yläluokkaa varten tehtyä syyrialaista pellavatyötä, jonka saumaustekniikka vastaa samalta ajata arkeologisesti löydettyjä hautakankaita. Käärinliinalta on imuroitu paljon siitepölyjä kasveista, jotka ovat peräisin Lähi-Idästä. Mukana on muutamia, joita kasvaa ainoastaan Jerusalemin seudulla. Käärinliinaa on kyllästetty mm. mirhalla, aloella ja muilla juutalaisessa hautauksessa käytetyillä aineilla. 

Käärinliinaan on ollut haudattuna melko kookas, hoikka seemiläistä rotutyyppiä edustanut pitkähiuksinen ja parrakas mies, jonka etu- ja takavartalon kuva on piirtynyt siihen. Kaikkien asiantuntijoiden mukaan miehen fysiopatologia  osoittaa ristiinnaulitsemiskuolemaa sen jälkeen kun hänet on ankarasti ruoskittu. Miehen päässä on ollut piikikäs päähine, joka on jättänut haavoja koko hiuspohjaan. Hänen toinen kylkensä on puhkaistu teräesineellä, niin että siitä on vuotanut kuoleman jälkeen vettä ja veriheraa. Käsissä ja jaloissa on pistohaavat isojen piikkien lävistyksen jäljiltä. Miehen paljaista jalkapohjista ja polvista on löydetty hiekkaa, mukana kiviainesta joka sopii Jerusalemin alueen vanhoihin hautoihin. Oviedon hikiliinaa ja Torinon käärinliinaa on myös tutkittu yhdessä. Uudet tutkimukset osoittavat, että molemmat liinan ovat mitä todennäköisimmin kuuluneet samalle vainajalle: siitepölyt, kangas-analyysit, verijäljet ym. täsmäävät.

Vanilliini vähenee pellavassa tasaisesti: mitä vähäisempi määrä, sen vanhemmasta kankaasta on kyse. Torinon käärinliinan vanilliinipitoisuus on alle 5%, mikä vastaa noin 2000 vuoden ikää. Viime vuosina on julkistettu muitakin tuloksia, jotka tukevat tätä aikamäärää. Italialainen tiedemiesryhmä Padovan yliopistossa on tehnyt kolme erilaista testiä (kaksi kemiallista ja yksi infrapunaan perustuva), joiden keskimääräinen tulos on 300 e.Kr. – 400 j.Kr. Koska kaikki muukin tutkimustieto tukee noin parin tuhannen vuoden ikää, osoittaa liinan alkuperäpaikaksi Jerusalemia ja keskentää siihen haudatun henkilön Jeesus Nasaretilaiseksi, ovat vastaväitteet käsittämättömiä.

Jeesuksen tyhjä hauta on myös arkeologinen tosiasia. Sen sijaintipaikka Jerusalemin Pyhän Haudan kirkon uumenissa on voitu vahvistaa viime vuosina yhä vankemmin historiallisin ja arkeologisin perustein. "

Kirjoittaja on antropologi ja kulttuurihistorioitsija Juha Hiltunen 15.1.2014


Kirjoitus on kokonaisuudessaan luettavissa täältä.


Hyvää lankalauantaita Sinulle :)

Ei kommentteja: